Yemek Tarifleri

Yemek Tarifleri

BEZELYELİ MANTARLI KARABUĞDAY SALATASI

750 g taze iç bezelye
200 g karabuğday
250 g mantar (yıkanıp, kurulanmış)
4 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
1/4 % çorba kaşığı sirke
1/4 tatlı kaşığı süzme bal
1 arpacık soğanı (ince doğranmış)
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

Küçük bir kâsede bal ile sirkeyi karıştırıp bir kenara bırakın. Bir tencerede 1/4 l. (1 su bardağı) su kaynatıp, kaynayınca tencereyi ateşten alarak, mantarları haşlanma suları içinde bir kenarda 20 dakika bekletin. Sonra bir tencere üstüne yerleştirilmiş süzgeçte suyunu süzüp (suyu atmayın), mantarları doğrayarak, yeniden haşlama suyunun içine atın.
Bir tencerede 2 l. (yaklaşık 8 su bardağı) su kaynatıp, kaynayınca taze bezelyeleri ekleyerek, iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 6 – 7 dakika) kaynatın (donmuş bezelye kullanıyorsanız, bu pişirme işlemi gerekmez). Sonra tencereyi ateşten alıp, bezelyeleri bir süzgeçte süzerek bir kenara bırakın.
Bir tencerede 1/2 l. (yaklaşık 2 su bardağı) sû kaynatıp, kaynayınca karabuğdayları ekleyin ve sürekli karıştırarak, iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Tencereyi ateşten alıp, karabuğdayları bir. süzgeçte süzdükten sonra, akar su altında çalkalayın ve yeniden süzerek, bir salata kâsesine aktarın.

Mantarları delikli kepçeyle haşlama suyundan çıkarıp, biraz daha ince kıyarak, limon suyuyla birlikte küçük bir kâseye koyun (limon suyu mantarların kararmalarını önleyecektir) ve iyice karıştırıp, bir kenara bırakın.

Sosu hazırlamak için, mantarların haşlama suyunu, içine tülbent yerleştirilmiş bir tel süzgeçten, küçük bir tencereye aktarın. Tencereyi orta ateşe oturtup, içinde yaklaşık 2 çorba kaşığı su kalıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) kaynatın. Tencereyi ateşten alıp, içindeki suyu bir kâseye aktarın ve limon suyu mantar karışımının suyunu bir tel süzgeçten süzerek ekleyin. Ballı sirke, arpacık soğanları, tuz ve karabiberi katıp, iyice karıştırın. Ayiçek yağını sicim gibi akıtarak ve sürekli karıştırarak ekleyip, bir çatalla ya da çırpma teliyle iyice çırptıktan sonra, sosu bir kenara bırakın. Bezelyeler ve mantarları karabuğdayların bulunduğu kâseye aktarıp, üstüne sosu boşaltın. Salatayı iyice karıştırıp, hemen servis yapın.

Karabuğday Çorbası

Tweet MALZEMELER 1 su bardağı karabuğday 1 adet kuru soğan 2-3 adet havuç 2 adet patates tuz,maydonoz, defne yaprağı, karabiber tanesi, tereyağ TARİFİ Suyu kaynatın, tuzlayın. Bütün soğanı tencereye atıp sebzeleri hazırlayana kadar kaynamasını sağlayın. Havuç ve patatesin kabuklarını soyup doğrayın ve suya atın. Defne yaprağı ve karabiberi ilave edin. Karabuğdayı yıkayıp çorbaya ilave edin. .. read more

Cevizli Karabuğday Pilavı

Tweet MALZEMELER 130 gram karabuğday süt veya kaymak 900 gram (ince tabaka için dahil 100 gram) 90 gram toz şeker 30 gram yağ 50 gram ceviz 150 gram reçel veya bal 50 gram milföy veya tuzsuz hamur, yumurta   TARİFİ Ceviz üzerine sıcak su döküp bekletin. Kabukları soyup ince dövün ve biraz su ilave edin. .. read more

Karabuğdaylı Köfte

Tweet Malzemeler 2 su bardağı haşlanmış karabuğday 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri 2 adet yumurta tuz, karabiber, galeta unu, sıvı yağ.   Yapılışı Tüm malzemeleri karıştırın, köfteler oluşturun, galeta ununa batırıp yağda kızartın. Değişik soslarla servis edilebilir. Afiyet olsun…

Karaciğerli Karabuğday Pilavı

Tweet Malzemeler Yarım su bardağı karabuğday 2/3 su bardağı su 4 yemek kaşığı yağ 300 gram kuşbaşı karaciğer 2 adet kuru soğan tuz, karabiber.   Yapılışı Karabuğdayı kuru tavada rengi değişinceye kadar kavurun. Suyu kaynatıp karabuğday ilave ederek kısık ateşte pişirin. Karaciğeri yağda kavurun (kurutmadan), kıyma makinasından çekip ince doğranmış soğan ile birlikte yağda kavurun, .. read more

GREÇKA – KARABUĞDAY ÇORBASI

Tweet GREÇKA (KARA BUĞDAY ÇORBASI) Malzemeler: •1 su b. karabuğday •1 çay b. yeşil mercimek •1 su b. et suyu •tuz •su Terbiyesi için: •1 kase yoğurt •3 çorba k. un •1 su b. soğuk su Sokaracı için: •1 soğan •2 diş sarımsak •1 çorba k. tereyağı •Taze nane veya pul biber Yapılışı: Tencereye 1 .. read more

Glutensiz Erişte Üretildi

Tweet Buğday, arpa ve çavdarda bulunan “Gluten” proteinine karşı duyarlı olan çölyak hastaları için gluten bulunmayan erişte üretildi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) buğday, arpa ve çavdar ve benzerlerinde bulunan “Gluten” proteinine karşı duyarlı olan çölyak hastaları için içerisinde gluten bulunmayan erişte üretildi. Yiyeceklerini yurt dışından ithal eden çölyak hastaları için bir umut olan .. read more

15
Şub
posted in: Genel by
Yorumlar Kapalı

Glutensiz Ekmek

Tweet 1 su bardağı ılık süt 2 su bardağı karabuğday unu 1 tatlı kaşığı toz maya 1 tatlı kaşığından az tuz 1 yemek kaşığı zeytinyağı   Yapılışı  (Ekmek Makinesinde) Ilık sütü ekmek makinesinin haznesine dökün, üzerine 2 bardak karabuğday ununu ilave ekleyip tuz ve mayayı ilave edin. Zeytinyağınıda ilave ettikten sonra, makinenin pişirme programını ( .. read more

Glutensiz Kornet

Tweet 2 yumurta 200 gr şeker 500 gr süt 500 gr glutensiz karabuğday unu 50 gr mısır nişastası 2 paket vanilya 1/2 çay kaşığı karbonat 1/2 çay kaşığı tuz 100 gr becel yağ   Yapılışı Yumurta,tuz ve şekeri mikserle iyice çırpın. Süt, karabuğday ununu ve nişastayı ilave edip tekrar çırpın. Karbonat ve vanilyayı ilave ederek çırpmaya .. read more

Karabuğdaylı Patates Çorbası

Tweet 1 litre et suyu 1 küçük soğan 2 büyük patates 1 diş sarımsak 20 gr tereyağ veya zeytinyağ 200 gr süt 2 kaşık karabuğday unu 1 yumurta sarısı biraz tuz   Yapılışı Patatesi haşlayın. Soğan ve sarımsağı rendeden geçirip kavurup, patatesleri püre yapıp içine katın.et suyunu ilave edin. Blanderden geçirin, karabuğday ununu, süt ve yumurtayı çırpıp .. read more